Agrarische Balkontuin Coöperatie

[ezcol_3fifth]

WAT IS DE AGRARISCHE BALKONTUIN COÖPERATIE (ABC)?
 

Het ABC was een participatief kunstproject tussen kunst en landbouw onder leiding van kunstenaar Alexander Geijzendorffer. In dit fysieke experiment is hij op zoek gegaan naar Waarde in het voedselsysteem. Het project heeft een volledig jaar geduurd, van het werven van leden voor de coöperatie, tot het zaaien, wieden en natuurlijk oogsten. De leden en vele samenwerkingspartners op het gebied van agrarische machines, gewasbeschermingsmiddelen, zaaigoed en biologische landbouw werden tijdens het project op de hoogte gehouden door nieuwsbrieven en videos. Het project in voor- en tegenspoed is na te lezen in nieuwsbrieven, deze website, een blog met informatie, de facebook pagina en korte videos.

De vraag die Geijzendorffer zich stelde: “Hoe kan een oogst niets opbrengen en wordt er thuis veel groente weggegooid, terwijl het toch zoveel geld en moeite kost om dit alles te produceren?” Het lijkt alsof zowel de akkerbouwers als de eindgebruikers niet tevreden zijn met de manier waarop we met groentes om gaan. Akkerbouwers zijn dag in, dag uit, bezig met zich te bekommeren over hectares vol gewassen die daarna in de voordeelzakken van de supermarkt eindigen. Misschien ligt het antwoord in de manier waarop kleine tuiniers wèl veel waarde hechten aan de paar tomaten op hun raamkozijn of balkon. De Is dit effect op te schalen naar grotere akkerbouwbedrijven? Door een een klein stuk land te pachten van v.o.f. Gerard de Bruijn uit Kraggenburg en daarmee zelf aan de slag te gaan, zocht hij antwoorden in de praktijk.

Met 90 leden en veel hulp van akkerbouwbedrijven en andere professionals probeerde hij de moestuintechnieken uit op grotere schaal. Hiervoor zijn ook nieuwe landbouwwerktuigen ontwikkeld en op het veld getest.
het project is geinitieerd op uitnodiging van Stichting Herbergen, die manifestaties opzetten voor kunst, architectuur en landschap. Voor de duur van het project is Geijzendorffer een residentie aangeboden op het erf van ontwerpersduo Rianne Makkink en Jurgen Bey.

Vragen: mail naar abc@eatartcollective.nl of bel Alexander op +31611143501

 

WAT U MISSCHIEN NOG MEER WILT WETEN
 
+ lidmaatschap

Een lidmaatschap kost €20,00 incl. btw. U kunt lid worden met het formulier op deze pagina. U krijgt dan binnen 7 werkdagen een certificaat toegestuurd. Als lid mag u stemmen over aangedragen kwesties en heeft u recht op de oogst van de aan u toegekende meter land. Dit stuk wordt gemarkeerd met een bordje. De verwachte opbrengst is tussen de 10 en 30kg. Als u enkel bieten of wortels kiest, deelt u 2 meter gemixt land met een ander lid. Eventueel overschot mag u laten staan. Per lid kunnen er maximaal 3 lidmaatschappen worden verstrekt. Neem voor bijzondere gevallen contact op via abc@eatartcollective.nl


 

+ doelen

De Agrarische Balkontuin Coörperatie is een kunstproject waarbij we experimenteren met een vorm van tuinieren op een schaal tussen boerenakker en consumententuin. Het is een vorm van zelf groenten telen op afstand. We hopen dat u mee kunt denken met de overwegingen van de boer, maar waar gewenst een andere aanpak kiest. Op die manier krijgen beide partijen begrip voor elkaar en kunnen we vernieuwing brengen in de relatie. Alexander doet het overleg en probeert door middel van nieuwe, oude en aangepaste apparaten duidelijk te maken wat er geberut. Uiteindelijk wil iedereen wel toe naar een situatie waarin we van ons voedsel kunnen houden en verspilling tegen gaan. Dit project hoopt een stap in die richting te doen!


 

+ lokatie

Het project vindt plaats in Kraggenburg (gemeente Noordoostpolder), op het land wat beschikbaar gesteld word door Gerard de Bruijn. Dit ligt op de hoek van de Herteweg en de Zwartemeerweg. Het is een strook land van 3m breed en 200m lang. Makkink & Bey nodigen ons allen uit op hun erf voor het zaaien en oogsten. U kunt vanaf de Herteweg het perceel altijd bekijken.


 

+ organisatie

Dit project, onder de titel “Moestuinieren met 100pk”, is begonnen door Alexander Geijzendorffer. Deze kunstenaar uit 1984 is afgestudeerd aan de Technische Universiteit Delft in 2009 en is sindsdien bezig met eten, techniek, duurzaamheid en het bouwen van allerhande zaken. Andere projecten van Alexander vind je hier.

Hij is één van de oprichters van Cateringa & Kompanen, een kunstenaarscollectief uit Rotterdam wat zich richt op de mix van eten met kunst. Hoe kunnen mensen via hun andere zintuigen kunst ervaren? Hoe verandert de manier waarop we samen eten ook hoe we met elkaar omgaan en waar we over praten? De Kompanen staan Alexander in dit project bij met raad en daad. Meer over Cateringa & Kompanen op hun website.

Vanwege zijn interesse in voeding is Alexander gevraagd door stichting Herbergen om deel te nemen aan hun kunstevenement op 27 & 28 mei in Kraggenburg. Deze stichting combineert op haar evenementen graag kunst, architectuur en landschap. Het landschap van de polder bestáát terwille van voedselproductie, dus de samenwerking werd snel beklonken. Op hun eigen pagina vindt u meer informatie over stichting Herbergen en het evenement van de 27e.


 

+ partners

Het project is groter geworden dan de oorspronkelijke vraag van Stichting Herbergen. Gedurende het project is Alexander een residentie aangeboden door designersduo Rianne Makkink en Jurgen Bey, direct naast het perceel. We zijn heel blij met de welwillendheid van akkerbouwers en experts voor het project, zonder wie het allemaal niet mogelijk zou zijn. Hierbij horen lokale akkerbouwers Gerard de Bruijn, Kees & Marinus Hospers en Lizelore Vos, maar ook mechanisatiebedrijf Peter Weevers en vele anderen. In Rotterdam volgen verschillende stadsboeren en moestuin experts het project zoals Stek de stadstuinwinkel, Max de Moestuinman en Ragnhild Diepens van Natuurlijk op Zuid.


 

+ coöperatie

De coöperatie is wettelijk gezien geen echte coörporatie, maar een collectief met wederzijdse verwachtingen en verplichtingen. We hebben uw ervaring en tips nodig om de beste moestuin-ingrepen op het platteland te bewerkstelligen. Hoe vertroetelt u de plantjes? Of spreekt u ze juist streng toe? Wat is het geheim van de mooiste bietjes? Mail het naar abc@eatartcollective.nl. Samen gaan we voor de oogst van het grootste balkon óóit. Alexander stelt zich via zijn bedrijf zöi_design verplicht om in ruil voor uw lidmaatschap de opbrengst van een meter oogst aan u beschikbaar te stellen.


 

+ aanwezigheid

U bent altijd welkom om te komen kijken. Alleen door er zelf bij te zijn kunt u de planten, het land, de boeren en mede-leden ontmoeten. Het is niet verplicht, maar wel een gemiste kans als u dit niet doet. Zie het als een feestje of controle op uw investering. Er zijn twee momenten wanneer we u heel graag zien.

* We nodigen u met nadruk uit voor het zaaievenement op 27 mei. Als u niet kunt, wordt er voor u gezaaid. We vangen hier ook uw gesprekken met toekomstige planten en een deel van de CO2 uit uw adem om later te gebruiken. Er zijn meerdere kunstwerken en interventies te beleven op 27 mei. Kijk hiervoor ook eens op stichtingherbergen.nl.

* We nodigen u ook met nadruk uit voor de oogstdag. Dan gaan we oogsten, een gedeelte verwerken en ’s avonds gezamenlijk genieten van het oogstmaal. Als u verhinderd bent, kunt u uw oogst in de daaropvolgende week ophalen in Kraggenburg, Almere of Rotterdam. Exacte lokaties en tijden worden tzt bekend gemaakt.

Indien uw aanwezigheid tussendoor gewenst is, bijvoorbeeld omdat we stemmen om handmatig te wieden en geen werkers in te huren, wordt dit via de mail bekend gemaakt. Dit is niet verplicht, maar heeft natuurlijk wel gevolgen voor het geld dat de coörperatie nog kan besteden uit de contributies.


 

+ stemmen

Door middel van stemmen is er invloed uit te oefenen op de methodes die gebruikt worden in het project en de bijbehorende bestedingen uit de kas. Alexander praat met bio-, reguliere en stadsboeren voor zoveel mogelijk inzicht in de mogelijkheden. Kwesties met meerdere, gelijkwaardige oplossingen worden overlegd met de leden via de mail. In de meeste gevallen kunt U drie dagen stemmen. Bij minder de 60% van de stemmen is de uitslag niet bindend, maar een advies aan de uitvoerende partijen.

Wilt u zelf een onderwerp inbrengen? Mail hiervoor naar abc@eatartcollective.nl. We zullen in overleg met de boeren kijken of dit een zinvol punt van discussie is en indien nodig achtergrond informatie opzoeken en het ter stemming brengen.


 

+ financiën

Via de contributie proberen we het hele project te bekostigen. Mogelijkerwijs wordt dit nog aangevuld met subsidies van fondsen, gemeente of provincie. Tot en met de oogst is er in principe geen extra bijdrage nodig. In uitzonderlijke gevallen (extreme droogte, sprinkhanenplaag) gaan we op zoek naar aanvullende financiering. Voor het zaai- en oogstmaal wordt wel een onkostenvergoeding gevraagd. Deelname aan beide evenementen is gratis.

ALexander’s bedrijf “zöi_design” is de financiele instantie die de contributie in ontvangst neemt en betalingen verricht. Gegevens hiervan zijn
zöi_design
zaagmolenstraat 131b
3036 HH Rotterdam
KVK 51387786
BTW NL102457864B02
BANK NL68TRIO0198401450


 

+ uittreden

U kunt zich afmelden voor nieuws en bent niet verplicht uw oogst in ontvangst te nemen. Als u zich via het webformulier heeft aangemeld, kunt u zich binnen 14 dagen na ontvangst van het certificaat nog afmelden en dan krijgt u uw contributie terug. Dat kan via het standaard webformulier. Als u daarna wenst te stoppen, kunnen we het geld helaas niet retourneren.

Wellicht willen vrienden of familie het lidmaatschap overnemen?
Voor contact hierover kunt Alexander bereiken op abc@eatartcollective.nl


 

+ contact

Voor vragen, opmerkingen en vooral tips kunt contact opnemen met Alexander Geijzendorffer. Mail daarvoor naar abc@eatartcollective.nl of bel naar 06-11143501.

[/ezcol_3fifth] [ezcol_1fifth]

Helaas kunt u geen lid meer worden van het ABC. Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe projecten van het EAT ART collective? Schrijf u dan hier in voor de nieuwsbrief:

[/ezcol_1fifth] [ezcol_1fifth_end]

kijk de nieuwste video :

zie alle videos >>

 

MEER WETEN?
+ lidmaatschap
doelen
+ lokatie
 
+ organisatie
+ partners
+ coöperatie
 
+ aanwezigheid
+ stemmen
+ financiën
+ uittreden
 
+ contact

 
 
 
[/ezcol_1fifth_end]