#HELLOYOUTUBE

ontwikkeld door EAT ART collective

eerste versie @ South Explorer, Rotterdam
tweede versie @ Drift, Rotterdam

#HELLOYOUTUBE is een mobiele miniatuuropnamestudio voor het maken van educatieve YouTube-video’s. Of, één specifieke educatieve YouTube-video. Opnieuw en opnieuw. Net als bij een fluisterspel, geven bezoekers continue een boodschap door. In dit geval: hoe ze dumplings kunnen maken óf een Pan Galactic Gargle Blaster.

Net als in het beroemde stuk van Alvin Luciers, ‘I Am Sittin In A Room’ – waarin hij het geluid van een toespraak in een kamer registreert – gaat de opname in herhaling  tot het hele ding één grote klodder van nagalm en ruis is.

Wij hebben het gevoel dat YouTube, het online videoplatform met de laagste drempel, net zo werkt. Mensen zien coole video’s en kopiëren deze, zonder enige substantiële waarde toe te voegen, gewoon om er zelf een te maken. Dat wordt dan weer gekopieerd, etc. Wat gebeurt er met de informatie in dit proces en wat voegt het toe? Om dit te achterhalen, voeren we de instructies van onze Dumplingbus óf hét cocktail recept uit The Hitchhikers Guide to the Galaxy uit als een continu experiment met een occasionele resetknop. Het niveau van de uitkomst heeft hierbij de neiging heeft om door een sinusgolf te gaan op het meest basisniveau van algemene kennis.

Hoe werkt het?

Bezoekers betreden de ruimte (bus of installatie) waar ze twee stoelen vinden in een kleine opnamestudio met een scherm. Wanneer de instructievideo start, wordt hen gevraagd om de instructies te beluisteren, uit te voeren en ze tegelijkertijd te herhalen. Dit betekent dat terwijl ze hun eerste noedels of Gargle Blaster ooit maken, ze ook de instructievideo voor de volgende groep zullen maken. De video wordt gecomprimeerd in een professionele kookstijl, waarbij elke wachtperiode wordt geëlimineerd door de fysieke resultaten van de vorige groep te gebruiken. Omdat de bezoekers weinig of geen tijd hebben om na te denken over wat ze zeggen of doen, worden ze geleidelijk even stom als veel YouTube-video’s.