POWDER TO THE PEOPLE

starting date 2017

Het is grappig èn schrijnend als een kind denkt dat melk uit een fabriek komt, maar wie heeft er ooit de bakpoederboom gezien? Powder to the People is een onderzoeksproject naar voedingsadditieven door EAT ART collective. Welke rol hebben voedingsadditieven in een pragmatopisch industrieel voedselsysteem? Het debat over voedseltechnologie moet maatschappelijk gevoerd worden in het belang van een diverse mensheid in plaats van enkel de financiële belangen van aandeelhouders in anonieme kantoren. Een nieuwe definitie van winst moet rekening houden met de voordelen voor gezondheid, grondstoffen en klimaat voor iedereen op de lange termijn. Burgers en producenten moeten gezamenlijk een realistische toekomstvisie ontwikkelen, zonder de hysterie en het wantrouwen die nu het onderwerp domineren.

Industriële voedingsadditieven. Je hebt er misschien wel eens van gehoord, maar wat zijn het nou precies en wat kunnen ze voor je doen? Als we naar het verleden kijken, dan zijn mensen consumenten geworden door ons verlangen naar gemakkelijk, snel, goedkoop en onbederfbaar eten. Zo heeft de evolutie ons de sandwich gebracht, zodat je met één hand kan blijven kaarten terwijl je met de andere eet. Op grotere schaal zijn voedingsadditieven de manier waarop de industrie producten maakt die voldoen aan deze – vaak tegenstrijdige – eisen. Er komen dagelijks verschillende ideeën over de toekomst voorbij, maar zelfs in de meest utopische gevallen vindt er op grote schaal bewerking van eten plaats. Hier zijn wij een rol weg gelegd voor toekomstbestendige additieven.

Additieven kunnen namelijk voor veel interessantere doelen ingezet worden, zoals gezondheid en klimaat. Misschien heb je zelf wel eisen aan je dieet waarvoor je nergens terecht kan of het niet kan betalen. Waarom maak je dan niet zelf je eigen eten met de tools uit de industrie? Als je vegan bent, kan je dan zelf je plantaardige biefstuk maken? Als je gluten-, lactose- èn soja-intolerant bent, waarom maken je dan niet je eigen brood zonder allergenen? Toekomstbestendige voedingsadditieven zouden kunnen helpen om jouw voedselfilosofie en je portomonne op elkaar af te stemmen.

Om industriële voedingsadditieven in de keuken te snappen, hebben we kennis nodig. De meeste consumenten hebben geen kennis, toegang of ervaring met pure additieven, terwijl we ze wel bijna elke dag eten. Zelfs de meeste commerciële voedselproducenten hebben geen idee waar de additieven precies vandaan komen of hoe zo precies werken, maar de additieven voeren hun functie goed uit, dus er worden geen vragen gesteld. Additieven worden aan hen geleverd met instructies voor de instellingen van een 10.000kg planeetmixer of een 8.000L fermentatievat. Bij twijfel kan hij/zij de leverancier bellen. Globalisering en schaalvergroting bieden zo geen ruimte voor kleinschalige initiatieven. 3D printers, lasersnijders en makerspaces zijn bezig de productindustrie te veranderen. Hoog tijd dat de we soortgelijke kansen gaan creëren voor onze voeding.

Waar kunnen we beginnen? Het is lang zoeken naar praktische instructie voor huis-, tuin- en keukengebruik van additieven. Hoewel de hele “moleculair koken”-trend wel iets heeft toegevoegd, is dat vooral als je een visuele kermis op je bord wilt bouwen. Het helpt weinig om onze dagelijkse boodschappen te begrijpen.

EAT ART collective denkt dat we het beste kunnen beginnen door het gewoon te doen! Powder to the People biedt verschillende mogelijkheden om met het onderwerp bezig te gaan en we werken al aan de volgende. Abonneer je op de nieuwsbrief om op de hoogte blijven.

– workshops: PoederProeven#
– filmavonden + gast: Powder On Screen
– rondreizende apotheek: People’s Dispensary
– mini apotheek: Proefloket
– interactive presentaties
– de klassieke E-nummer Bingo