E300 – Ascorbinezuur

BINGO, je bent er!
Wat fijn dat je meer wilt weten over E300, ascorbinezuur, ook wel bekend als vitamine C. Waarschijnlijk heb je een sampler ontvangen uit onze webshop in aanbouw. Aan het eind van 2019 willen wij een winkel online hebben, waar je in consumentenhoeveelheden E-nummers kan verkrijgen voor thuisgebruik. Dit gebeurt als onderdeel van ons project: POWDER TO THE PEOPLE! Tot die tijd doen wij tests met o.a. recepten, verpakkingen, informatie, discussie en distributie.

Hieronder volgt allereerst wat generieke informatie over E300, die ook terug te vinden is op de verstrekte verpakking. Graag breiden wij samen met jou onze kennis over E300 uit. Daarom nodigen we je uit geslaagde, en gefaalde, experimenten te delen via people@eatartcollective.nl, evenals recepten, kritieken en ideeën.

http://www.thefreshloaf.com/files/styles/default/adaptive-image/public/Bread.jpg?itok=Vi5DEpnp

Ascorbinezuur is o.a. geschikt voor toepassing in dranken, jam, vleesproducten en brood.

Natuurlijk zuur, aanwezig in vrijwel alle groente en fruit. Commercieel verkregen door bacteriële fermentatie van glucose, gevolgd door een chemische oxidatiestap. Ascorbinezuur fungeert als anti-oxidant en broodverbetermiddel.

Ascorbinezuur wordt o.a. gebruikt bij het maken van brood. Ascorbinezuur (E300) creëert een zure omgeving voor de gist, waardoor de gist sneller en langer kan werken. Dit verhoogt het volume van het brood en levert brood met een fijnere kruimelstructuur. Het toevoegen van 0,03% ascorbinezuur aan broodmeel is voldoende voor een optimaal resultaat. Het fungeert ook als conserveermiddel en belemmert schimmel- en bacteriegroei. Franse bakkers voegen het toe aan hun recept voor stokbrood of boule.

Voor je eigen brood los je 1 gram ascorbinezuur op in water, per 1 kg bloem. Neem het op in de vloeibare bestanddelen wanneer je het deeg maakt. Het is belangrijk om te zorgen dat het ascorbinezuur volledig is opgelost.

Receptsuggestie voor zacht en donzig sandwichbrood met goede houdbaarheid:

500 g bloem
25 g suiker
10 g zout
1 tl Lecithine (E322)
> helpt bij houdbaarheid
1⁄4 tl gemberpoeder
> helpt de gist
1⁄8 tl Ascorbinezuur (E300)
> helpt bij het rijzen en extra ‘lift’ bij het bakken
320 g volle melk
5 g instantgist (ruime tl)
25 g olijfolie

Deel je resultaten op social media met #powdertothepeople of stuur ons een mail op people@eatartcollective.nl!

Bronnen:
http://www.thefreshloaf.com
https://www.bakerpedia.com
https://www.food-info.net
http://www.thefreshloaf.com/node/40523/white-sandwich-loaf-soft-fluffy-good-shelf-life

2 Comments

    • Dag Theo. Een heel verschil inderdaad. De persoon die er veel mee bezig was is niet meer betrokken bij ons collectief, dus we kunnen je hier helaas niet mee helpen. Gr.

Geef een reactie